
Mark (27) Ongeveer drie jaar geleden vroeg mijn buurvrouw Marjan of ik wilde meedoen op de voedseltuin. Ik was toevallig op zoek naar iets ontspannends in de buitenlucht wat ik naast mijn werk als psycholoog kon doen. Je bent als psycholoog veel mentaal bezig en het werk kan soms zwaar zijn. Ik ben toen een keer langsgelopen en zo op de woensdagen blijven plakken.
Het werken op de tuin is een fijne combinatie van buiten zijn, bewegen, sociaal contact en met voedsel bezig zijn! De tuin brengt ontspanning en wat er in de afgelopen week gebeurd is, verwerk ik door buiten met planten bezig te zijn. Een collega van mij zei laatst; blijf tuinieren voor de balans! Dat is een hele goede tip!
Ik geniet het meeste van de mensen hier, die zijn ontzettend leuk en je leert buurtgenoten kennen die je anders niet zou zien. Op de tuin zijn er mensen met zoveel verschillende achtergronden, leeftijden en etniciteiten. Iedereen hier heeft zijn of haar eigen verhaal, dat is iets wat ik hier heel interessant vind en het kan je blik verruimen.
Naast tuinieren ben ik graag in de keuken om te koken en te bakken. Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf en mijn vrouw te zorgen door met voedsel bezig te zijn. Door het tuinieren en de groenten die ik meeneem, heb ik meer geleerd van voedsel en ben ik ook anders gaan leren eten. Mijn favoriete groente is wortel omdat hij zo veelzijdig is. Je kan hem stoven, roerbakken, in je schoen leggen voor sinterklaas en er een worteltaart van maken (dat laatste doe ik het liefst).
Hetgeen wat ik het meest heb geleerd van de voedseltuin is dat het werken met zoveel verschillende mensen zo goed kan gaan. Dat je binnen een community met zoveel achtergronden, zo’n gevoel van saamhorigheid kan hebben, dat was voor mij een nieuwe ervaring! Petje af voor Mark Verhoef, wie ons elke dag goed de weg wijst op de tuin!